Groźna partia jajek w obiegu. GIS ostrzega przed zatruciem
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał pilne ostrzeżenie dotyczące jednej z partii jajek, których spożycie grozi poważnym zatruciem. Jajka, przed którymi GIS ostrzega konsumentów, mogą zawierać niebezpieczne pałeczki Salmonella. Mimo że ich sprzedaż została wstrzymana, opakowanie produktu może nadal znajdować się w twoim domu.
W wyniku przeprowadzonych kontroli inspektorzy wykryli zanieczyszczenie w jednej z pięciu próbek świeżych jajek z partii o numerze A3PL08121309, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
GIS wycofał te jajka z obrotu. Ich spożycie grozi zatruciem
Salmonella spp. to bakteria, która może prowadzić do groźnych zatruci pokarmowych, objawiających się biegunką, gorączką i bólami brzucha. Spożycie jajek zanieczyszczonych tym patogenem, szczególnie jeśli nie przejdą one odpowiedniej obróbki termicznej, zwiększa ryzyko zatrucia.
Produkt, przed którym ostrzega GIS, wchodził w skład partii 10 świeżych jaj, które należy spożyć przed 15 lutego 2025 roku. Oto dokładne dane dotyczące partii zawierającej niebezpieczne bakterie:
- kod kreskowy: 5 987463 142650
- producent: Zakład Pakowania Jaj A.A. Kałużni z Przyczyny Dolnej (woj. lubuskie)
- numer partii: A3PL08121309
Jeśli masz te jajka w domu, wyrzuć je! Zawierają bakterie Salmonelli
Po wykryciu nieprawidłowości w produktach wstrzymano ich sprzedaż i wprowadzenie do obrotu, aż do otrzymania wyników badań laboratoryjnych.
Konsumenci, którzy mają w domu jaja z tej partii, powinni natychmiast je zwrócić lub zutylizować, aby uniknąć ryzyka zatrucia.
Konsumenci narażeni na poważne zatrucie pokarmowe. Ostrzeżenie GIS
Jeśli po spożyciu jajek pojawią się objawy zatrucia pokarmowego, takie jak bóle brzucha, gorączka czy biegunka, należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem. Terminowa interwencja medyczna może zapobiec poważniejszym konsekwencjom zdrowotnym.
GIS wciąż monitoruje sytuację, a producenci jajek muszą przeprowadzić dodatkowe badania i wycofać z rynku potencjalnie niebezpieczne partie. Działania kontrolne mają na celu zapewnienie bezpieczeństwa konsumentów i zapobieganie rozprzestrzenianiu się bakterii w obrocie handlowym.